Vijf elementen & taiji waaier

Van 475 tot 225 voor onze jaartelling was China verdeeld in veel kleine staten die met elkaar oorlog voerden om meer land te krijgen. In die periode werd de automatische kruisboog ontwikkeld. Oorlog werd een bedrijf waar talloze mensen slachtoffer van werden en worden. In die tijd heerste grote onzekerheid. Talloze filosofieën ontstonden om de onzekerheid het hoofd te bieden. Opmerkelijk was dat de inspiratie voor deze filosofieën in de natuur werd gevonden. De filosofie van de Vijf Elementen ontstond toen. Dit jaar staat deze filosofie centraal bij Vol-ledig.

Als je de laatste dagen de natuur hebt gevolgd, dan voelde afgelopen maandag waterkoud en tegelijk tjilpten de vogels dat de lente in aantocht is. Zo volgt de lente de winter op. Na de lente wordt het zomer, nazomer, herfst en weer winter. Je kunt dit zien als vijf fasen of elementen. Elk element heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo kun je zeggen, dat
element               een kwaliteit van dat element
water                   leegte
hout                     veerkracht
vuur                     intentie
aarde                   toepassing
metaal                 verzamelen
Elke beweging in taiji kent deze vijf fasen.

Vijf elementen in een beweging
Elke taiji-beweging volgt de cadans van het leven: vanuit leegte (yin) ontstaat beweging en groeit uit tot zijn volheid (yang). Je kunt in elke beweging vijf fasen of elementen onderscheiden.

W Het begint met het ervaren van leegte. De structuur in je lichaam is minimaal en je ogen zijn ontspannen. Je kunt soepel van de ene naar de andere beweging doorgaan. Je tegenstander weet hierdoor niet wat jij gaat doen. Je energie is teruggekeerd naar de aarde. Dit is de fase van het element water.

H Vanuit de aarde word je weer met energie gevuld. De nieuwe beweging ontstaat. Dit is het element hout.

V Wanneer jouw energie je weer gevuld heeft, dan ontstaat er gerichtheid. Je hebt een intentie. Je gaat recht op je doel af. Dit is de fase van het element vuur.

A In het element aarde voer je de aanval uit. Je structuur is maximaal en je ogen zijn gefocust. Je strekt je volledig uit en er is een even sterke tegengestelde kracht. Hierdoor heeft je beweging het gewenste effect. Je krijgt controle over je tegenstander.

M Je kunt niet in je uiterste blijven, dan verzwakt of verstart de beweging. Ontspannen is noodzakelijk. Je geeft je beweging op, zodat je energie zich weer verzamelt en verbindt met de aarde. Dit loslaten is de fase van het element metaal en zorgt dat je weer in de soepele overgang komt naar een nieuwe beweging.

Groetjes Helen IJsselmuiden Vol-ledig http://www.vol-ledig.nl